Στόχος είναι η εφαρμογή του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ΕΕΚ
Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών και η έλευση του Covid-19 έχουν επιταχύνει την ψηφιοποίηση όλων των τομέων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης. Αυτό οδήγησε στην εμφάνιση νέων πλατφορμών εικονικής πραγματικότητας όπως αυτή που αναπτύσσεται μέσω του έργου COViR (Collaborative Virtual Reality Platform for e-Learning: Teaching Communication). Αυτό το ευρωπαϊκό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης πολλών χρηστών με αίθουσες εικονικής πραγματικότητας σχεδιασμένες ειδικά για χρήση στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Αυτό το εικονικό περιβάλλον θα αναδημιουργήσει μια τάξη μέσω της οποίας ο εκπαιδευτής και οι μαθητές θα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους τόσο μέσω συνομιλίας όσο και μέσω της παρουσίασης του υλικού. Μέσω των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δουν τα δικά τους avatars σε κίνηση και αυτό θα τους βοηθήσει ακόμη και να αποφύγουν κάθε είδους απόσπασης της προσοχής τους εκτός της εκπαίδευσης. Με αυτόν τον τρόπο, το έργο COViR δεν στοχεύει μόνο στην ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας της μάθησης.
Αυτό το έργο είναι έργο Erasmus+. Στη διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες στην Κύπρο, οι εταίροι καθιέρωσαν τις γραμμές δράσης. H κυπριακή εταιρεία EDITC Ltd συμμετεχει στο έργο αυτό, που θα διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2023 και έχει προϋπολογισμό 296.815 ευρώ για το ανάπτυξη των διαφόρων δραστηριοτήτων που προβλέπει.
Μία από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το COViR είναι να διασφαλίσει ότι οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Υπό αυτή την έννοια, η κοινοπραξία του έργου θα αναπτύξει μαθήματα και συστήματα πιστοποίησης για επαγγελματίες που θα λάβουν επίσης εκπαίδευση μέσω εργαλείων εικονικής πραγματικότητας.
Στην πραγματικότητα, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας θα απαιτήσει τεχνικά επαγγελματικά προφίλ, όπως virtual reality designers, developers, gamification managers και metaverse experts, μεταξύ άλλων.
Ένα έργο που υποστηρίζεται από έρευνα
Για την ανάπτυξη του COViR, η κοινοπραξία πίσω από αυτό έχει βασιστεί σε μελέτες όπως αυτή που διεξήγαγε το Cedefop, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Αυτή η ανάλυση υπογραμμίζει την αύξηση του ενδιαφέροντος για διαδικτυακή εκπαίδευση και μαθήματα, καθώς και για την ηλεκτρονική μάθηση, από το 2020, που συμπίπτει με την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Αυτή είναι μια ανάγκη που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε να καλύψει με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω αυτού του καινοτόμου έργου.
Με τον ίδιο τρόπο, επιστημονικά στοιχεία από τομείς όπως η γνωστική νευροεπιστήμη και η εκπαιδευτική ψυχολογία δείχνουν επίσης ότι το μέλλον της εκπαίδευσης περιλαμβάνει το μετασύμπαν (metaverse). Στην πραγματικότητα, αυτός ο νέος εικονικός κόσμος θεωρείται το τέλειο οικοσύστημα για την ανάπτυξη αυτών των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
(Συγγραφέας δελτίου τύπου:Fundación Equipo Humano , Ισπανία.Αναδημοσίευση μετά απο άδεια του συγγραφέα)